Afvallen in 2019 met nieuwe wetenschappelijke inzichten.

Stop met wegen en calorieën tellen want er zijn nieuwe inzichten over afslanken. Het gaat niet langer over lichaamsgewicht maar over de hoeveelheid lichaamsvet. Oude ideeën over afslanken via allerlei diëten zijn passe. Nieuwe wetenschappelijke inzichten noemen een verandering van het metabolisme als de oplossing voor overgewicht. Lees er meer over in dit blog.

tailleomvang meten in plaats van wegen
tailleomvang meten

Lichaamsvet

Het gaat niet zozeer over je gewicht maar over je hoeveelheid lichaamsvet. Een menselijk lichaam bestaat grotendeels uit water. Vervolgens is er het beendergestel en natuurlijk de spieren en organen.

Lichaamsvet is lichter dan bijvoorbeeld spieren, het is daarom beter om de omvang van je taille te meten in plaats van je totale gewicht te meten. Zeker wanneer je door te sporten afvalt en vet verbrandt want dan zul je tegelijkertijd spieren opbouwen.

In dit scenario is het mogelijk dat je gewicht gelijk blijft maar je taille omvang geringer wordt.

Wanneer is er sprake van overgewicht?

Om te bepalen of je overgewicht hebt of een te hoog
vetverpercentage heb je geen weegschaal meer nodig. Er is een betrouwbare
manier om dit te bepalen.

 • 1.Meet je lengte van je in centimeters.
 • 2.Meet je tailleomvang in centimeters.
 • 3. lengte van je lichaam – de omvang van je taille

Het aantal centimeters van de omvang van je taille moet minder zijn dan de helft van de lengte van je lichaam. Voorbeeld mijn lengte in centimeters is 179 centimeter.

Mijn tailleomvang is 85 centimeter. Concreet komt het er dan op neer dat ik geen overgewicht hebt volgens deze meetmethode. Wanneer ik op de oude BMI methode meet kom ik op een BMI van 24.

Wat is er nu anders dan vroeger?

Meten neemt de plaats in van wegen.

Dus niet meer dagelijks of wekelijks op de weegschaal maar meten en opschrijven. De omvang van je taille op navelhoogte in centimeters. Je nek, je bovenarmen en je boven benen.

Vroeger calorieën nu grammen

Het oude afslanken kenmerkte zich met het tellen van calorieën. De nieuwe manier kiest voor een andere invalshoek namelijk het tellen van het aantal grammen koolhydraten per dag.

Dit geeft een andere focus, een verschuiving van de hoeveelheid eten per dag naar wat eet je per dag. De achterliggende gedachte hierbij is de reden waarom overgewicht ontstaat.

Overgewicht ontstaat wanneer je voedsel niet wordt gebruikt maar wordt opgeslagen als vetreserve. Omdat we te veel koolhydraten en suiker eten stijgt de bloedsuikerspiegel in ons bloed.

De reactie van ons lichaam is dan het hormoon insuline aan maken om de bloedsuikerspiegel weer te laten dalen het ongewenste neveneffect is dat insuline de suikerverbranding stopt en de opslag van vet start.

Door minder koolhydraten en suikers te eten zal de bloedsuikerspiegel stabieler worden en zal er minder insuline nodig zijn waardoor de verbranding blijft door gaan en het opslaan van vet word tegengegaan.

Eet dus minder koolhydraten en eet minder suiker en je lichaam zal meer vet kunnen verbranden waardoor je afvalt.

Vroeger moest je er ook veel bij bewegen.

Let wel  beweging is goed maar het veranderen van je eetgewoonte is vele malen meer bepalend of je afvalt dan het bewegen of sporten. Koolhydraatarm eten komt dus op de eerste plaats en dan pas sporten of bewegen als ondersteuning van het afvalproces.

Wat eet je dan ?

Al decennia lang is het afslanken geassocieerd met het vetarm eten dit is niet meer zo. Vetarm eten heeft plaats gemaakt voor koolhydraatarm eten. Enkele kenmerken van koolhydraatarm eten zijn;

koolhydraatarn fruit
koolhydraatarm fruit

 • 50 tot 100 gram koolhydraten per dag
 • veel verse groente
 • eet natuurlijke producten
 • vermijdt alle vormen van suikers
 • eet gezonde dierlijke vetten het liefst van grasgevoerde koeien
 • eet geen bewerkte koolhydraten zoals witte rijst, snoep gebak en frisdrank
 • wees voorzichtig met de hoeveelheid fruit en welk fruit ( lees ook mijn blog de rol van fruit in een koolhydraatarm dieet)
 • wees matig met alcohol. Liever helemaal niet

effecten

Test voor jezelf uit welke koohydraatarme maaltijden jij lekker vindt. Het is niet de bedoeling dat je het als een tijdelijk dieet gaat zien maar dit een verandering is van je eetgewoonte voor altijd.

Je hoeft geen honger te lijden. Het eten moet je lekker smaken en het moet je een voldaan gevoel geven. Wanneer je eenmaal gewend raakt aan koolhydraatarm eten zul je een aantal opmerkelijk effecten ervaren.

 • Je hebt meer energie
 • Je hebt minder honger
 • Je hebt minder behoefte aan zoetigheden ( snaaien)
 • Je valt geleidelijk af
 • Je kunt af en toe wel veel koolhydraten zonder dat dit direct zorgt voor gewichtstoename
 • Je kleding maat wordt kleiner

Conclusie

Afvallen anno 2019 hoeft niet moeilijk meer te zijn . Sterker het is zelfs vrij eenvoudig. Het vraagt niet zoveel doorzettingsvermogen zoals in het verleden het geval was.

Omdat je geen hongergevoel meer hoeft te hebben en de maaltijden je een voldaan geven is het gemakkelijk vol te houden. Wat mogelijk even moeite kost is om te switchen van koolhydraatrijk naar koolhydraatarm eten.

De vraag  kan dan zijn wat moet ik dan eten?. Dit kun je zelf uitzoeken door in de winkel goed de etiketten te lezen en er voor te zorgen dat je met juiste voedingsmiddelen van de supermarkt thuis komt. Een tip daarvoor is maak een boodschappenlijstje en doe 1 of 2 keer boodschappen per week.

De Ketorevolutie

Nu kun je twee kilo per week verliezen zonder dat het er weer aan komt. 
De Ketorevolutie bevat dagmenu’s met ontbijt, lunch, avondeten en snacks. De recepten zijn makkelijk en snel klaar!

Het voordeel van dit menu is dat je anders gaat eten maar niet minder! Geen honger lijden dus. Nu Afvallen? Dan is ons programma exact waar jij naar op zoek bent.Ja ik wil nu afvallen!

bron:

Appropriate intervention strategies for weight loss and prevention of weight regain for adults.

…, J Foreyt, E Melanson, J Volek… – Medicine & Science …, 2001 – psycnet.apa.orgPresents the position stand by the the American College of Sports Medicine on 
recommended interventions for adult weight loss and weight regain prevention. The position 
stand recommends that a combination of reductions in energy intake and increases in …

bron:

Carbohydrate restriction has a more favorable impact on the metabolic syndrome than a low fat diet

JS VolekSD Phinney, CE Forsythe, EE Quann… – Lipids, 2009 – Wiley Online LibraryWe recently proposed that the biological markers improved by carbohydrate restriction were 
precisely those that define the metabolic syndrome (MetS), and that the common thread was 
regulation of insulin as a control element. We specifically tested the idea with a 12‐week …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *