Koolhydraatarm eten en wedstrijden.

Wanneer je koolhydraatarm eet en ook wedstrijden wil gaan lopen of meedoen aan triathlons dan is de grote vraag wat eet ik dan. Wat eet ik voor de wedstrijd en wat eet ik tijdens de wedstrijd. Wat je niet meer wil is het ouderwetse koolhydraat stapelen en tijdens de wedstrijd glucose drankjes nemen om de finish te halen. Wil je weten hoe het ook kan lees dan mijn blog.

sportdrank zonder toegevoegde suikers

Koolhydraatarm eten

Koolhydraatarm eten is een eetpatroon waarbij de nadruk ligt op het vermijden van bewerkte koolhydraten en suikers. Om toch aan je voeding te komen kies je voor meer gezonde vetten en meer eiwitten.

Wanneer je teveel suiker en bewerkte koolhydraten eet stijgt je bloedsuikerspiegel. Je lichaam reageert hierop door insuline aan te maken. De insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel weer daalt.

Het neveneffect van insuline is dat het teveel aan glucose wordt opgeslagen als vet. Wil je afvallen dan zul je dus naar een meer stabiele bloedsuikerspiegel toe moeten zodat je vet kunt verbranden. Door koolhydraatarm te eten kun je dit realiseren.

Bewerkte koolhydraten en suikers

Bewerkte koolhydraten zitten in o.a. brood, koekjes, rijst, pasta en gebak  enz. Wat ook een dikmaker is, is frisdrank vanwege de grote hoeveelheden suiker die erin zitten.  Wanneer je koolhydraatarm gaat eten laat dan deze voedingsmiddelen staan.

suiker klontje

Hoe ziet een koolhydraatarme dag er uit?

dag uit mijn fitnesspall

Dit is voor mij een normale dag eten waarbij ik tussen 50 en 100 gram koolhydraten eet. Wanneer ik train dan eet ik ook wat meer. Voorbeeld een extra portie yoghurt met bosvruchten en of een gekookt ei.

Trainen voor wedstrijden

Wanneer ik train doe ik dat op hartslag. Daarbij hanteer ik de formule van Maffetone. Lees ook mijn blog de formule van Maffetone.

In de  praktijk komt het er op neer dat ik eigenlijk altijd langzaam train. Dit langzaam trainen heeft een aantal voordelen;

  • de kans op blessures is gering
  • het is gemakkelijk vol te houden
  • de belasting is minder zwaar voor je gewrichten
  • je bouwt je aerobe vermogen beter op
  • na de training ben je minder moe
  • je voelt je vitaler

Hoe gaat het dan in wedstrijden waar je maximaal wil presteren?

Dit is een logische vraag die ik mijzelf ook stelde. Toen ik begon met het langzaam trainen had ik grote twijfels of ik ooit weer op een beetje tempo een 5 of 10 kilometer kon lopen.

Na 25 jaar inactief te zijn geweest ben ik vorig jaar weer begonnen met hardlopen en triathlon. Ik dacht op de “oude voet” weer door te kunnen gaan maar dat viel tegen. Al gauw kreeg ik last van mijn achillespezen waardoor ik enkele weken uit de running was.

Lees ook mijn blog achillespeesontsteking hoe ik er vanaf kwam. In de tijd dat ik moest herstellen las ik veel van Philip Maffetone en Mark Sisson. Sinds november 2018 train volgens de principes van Maffetone.

In februari deed ik mee aan een 5 kilometer loopje en tot mijn verbazing ging dat best goed. Ik werd 3de in mijn leeftijdscategorie met tijd van 24.30. Nu weet ik wel dat dit geen aansprekende tijd is en vele minuten langzamer dan ik 25 jaren geleden liep.

Wat mij zo verwonderde was het feit dat ik nauwelijks onder 7 minuten per km getraind had en dat ik nu 4.55 per km kon lopen in een wedstrijd. Ruim 2 minuten per km sneller dan mijn gemiddelde trainingstempo

Eten en drinken tijdens een wedstrijd

Tijdens en 5k of een 10k is eten en drinken niet echt een probleem, vind ik.  In het verleden heb ik ook halve en hele marathons gelopen en ook heb ik meegedaan aan halve en hele triathlons. Bij dit soort afstanden  vormt eten en drinken wel degelijk een cruciaal onderdeel.

In het verleden was ik gewend om veel koolhydraten voorafgaand aan lange afstand te eten. Tijdens de lange afstand gebruikte ik dan energiedrank en muesli repen om de finish te halen.

Nu eet ik koolhydraatarm en heb ik mijn bloedsuikerspiegel goed onder controle. Bij trainingen en wedstrijden tot 2 uur gebruik ik geen extra voeding of voedingssupplementen.

Omdat ik mijn metabolisme heb weten om te zetten van suiker verbranden naar vetten verbranden kan ik langer doorgaan zonder dat ik een hongerklop krijg. Voor een lange afstand eet ik dus ook geen extra koolhydraten meer.

Tijdens training of wedstrijd drink ik water en geen suikerhoudende drankjes zoals aa-drink of extran. Deze sportdrankjes zorgen voor een spike in mijn bloedsuikerspiegel en dat probeer ik nou net te voorkomen. Als ik al iets eet dan is dat echt voedsel bijvoorbeeld een rijpe banaan.

Alternatieven.

Tijdens mijn research op het internet vond ik deze site van het merk ucan. Dit bedrijf brengt sportvoeding op de markt speciaal voor sporters die koolhydraatarm eten en vetten verbranden ook tijdens training en wedstrijd.Ik heb er nog geen ervaring mee maar wat ik lees lijkt veelbelovend. Temeer omdat dr. Jeff Volek hierbij betrokken is een autoriteit op het gebied van koolhydraatarm eten in combinatie met (top) duursport.

De Ketorevolutie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *