Waar val je meer van af wandelen of hardlopen?

Waar val je meer van af wandelen of hardlopen vooral bij de wat ouderen onder ons wordt deze vraag nogal eens gesteld. In dit blog zal ik hier verder op ingaan en daarbij de beschikbare data die ik heb verzameld met elkaar vergelijken. Daarbij blijft het uitgangspunt dat je, om te kunnen afvallen, je meer energie moet verbruiken dan dat je binnen krijgt door voeding.

ruststofwisseling

Een ander woord voor metabolisme is stofwisseling. Om in leven te blijven heeft ieder mens een bepaalde hoeveelheid energie nodig. Die minimale hoeveelheid energie wordt ook wel basaal metabolisme of ruststofwisseling genoemd. Wanneer je meer beweegt door te werken en of te sporten heb je meer energie nodig. Wil je afvallen door vet te verbranden zul je dus meer energie moeten gebruiken dan de energie die je binnenkrijgt door je voeding.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is trail-running-3-1255592-1024x768.jpg

wandelen of hardlopen?

Door te wandelen of door hard te lopen neemt je energieverbruik dus toe. De vraag is dan wat kost meer energie 1 kilometer hardlopen of 1 kilometer wandelen? Sinds een aantal jaren leg ik al mijn activiteiten vast met de hartslagmeter Garmin Forerunner 920 XT hierdoor beschik over een behoorlijke database.

  • wandelen op een tempo van 12 minuten per kilometer benodigde energie 68 calorieën
  • hardlopen op een tempo van 7 minuten per kilometer benodigde energie 65 calorieën
  • hardlopen op een tempo van 5 minuten per kilometer benodigde energie 77 calorieën

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-11-1024x683.png
waar val je meer vanaf wandelen of hardlopen?

resultaat

Uiteraard spelen ook andere factoren een rol zoals je gewicht, je leeftijd, het weer, en wellicht nog wel meer factoren. De benodigde energie om een kilometer af te leggen ligt dichter bij elkaar dan ik vooraf had verwacht. Wandelen heeft als grote voordeel dat je het al gauw wat langer kunt volhouden . Ook een voordeel van wandelen is dat het minder blessure gevoelig is, vooral bij mensen met overgewicht. Wanneer je op een wat hogere snelheid kunt hardlopen dan kun je met hardlopen meer energie verbranden dan met wandelen .

Conclusie

Wandelen of hardlopen het maakt niet zoveel uit. Wel is het zo dat je met hardlopen meer spiermassa opbouwt wat er voor zorgt dat je ruststofwisseling meer energie nodig heeft waardoor je bij een gelijkblijvende energie inname meer energie nodig hebt en dus afvalt.

Tip

Wanneer je wil afvallen door hard te lopen begin dan met wandelen zodat je vrij van blessures blijft. Wanneer je eenmaal op gewicht bent maak dan voorzichtig de overstap naar hardlopen gebruik daarbij een hartslagmeter. Lees ook eens mijn blog over de formule van Maffetone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *