Is gezond eten duur?

Is gezond eten duur? Veel mensen, die zich niet verdiepen in hun voedingspatroon, zijn vaak van mening dat gezonder eten meer geld kost. Maar is dit ook zo. Is gezonde voeding duurder dan junkfood of voorbereide maaltijden die je alleen maar hoeft op te warmen in de magnetron?
Lees er meer over in mijn blog over de prijs van gezonde voeding.

ei noten avocado pasta vlees wortel sla tomaat broccoli paprika. Is gezond eten duur?
gezond eten

Wat is gezonde voeding?

Het is best lastig om een definitie te geven van gezonde voeding omdat er veel verschillende meningen en opvattingen zijn over wat gezonde voeding is. Mijn definitie van gezonde voeding is  dat voedsel zoveel als mogelijk onbewerkt is en zo min mogelijk toevoegingen heeft.

De ideale situatie is wanneer je weet waar je voeding vandaan komt. Met andere woorden dat je weet waar je groente en fruit zijn gekweekt en waar je vlees, vis en eieren vandaan komen. Als je over de herkomst van je voedsel betrouwbare informatie hebt kun je ook een goede inschatting maken over de gezondheid of de kwaliteit van je voedsel.

Gezonde voeding is dus ook verse voeding. Gezonde voeding heeft geen toevoegingen om het product langer houdbaar te maken . Ook zijn er geen smaakstoffen toegevoegd of geurstoffen om het eetgedrag van de consument te beïnvloeden.

Suiker

Een van de meest voorkomende toevoegingen is suiker. In heel veel, vooral verpakte, producten zit suiker. Het eten van deze “verborgen suikers”zorgt ervoor dat onze bloedsuikerspiegel te snel stijgt. Als gevolg hiervan wordt door ons lichaam het hormoon insuline aangemaakt.

Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel weer daalt. Echter zorgt insuline er ook voor dat de suikers niet meer worden gebruikt als brandstof maar worden opgeslagen als vetreserve. Voorbeelden van verpakte en verborgen suikers zijn onder andere; frisdranken, energy drinks en mueslirepen.

Deze producten tref je vaak aan bij de kassa van een benzine tankstation, de plek voor impuls aankopen. Deze impuls aankopen, zeker bij het genoemde tankstation maar ook in de supermarkt, zijn geen goedkope producten.

Is gezond eten duur? suiker is het nieuwe roken
suiker

Het dagelijks consumeren van deze suikerhoudende voedingsmiddelen zorgt voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel waardoor je voortdurend een hongergevoel hebt. Dit voortdurende hongergevoel maakt dat je steeds weer opnieuw behoefte hebt aan suikerhoudende producten, een vicieuze cirkel.

Er zijn ook mensen die spreken van suikerverslaving. Het is veel goedkoper maar ook veel gezonder om een flesje water mee te nemen van huis en voor een tussendoortje te kiezen voor een stuk kaas of worst of wat ook goed werkt een gekookt ei. Deze producten zorgen een wat meer stabiele bloedsuikerspiegel en geven over een langere periode een voldaan gevoel waardoor je minder eet.

Bewustwording

Door je bewust te worden hoeveel en hoe vaak je eigenlijk suiker eet terwijl je dit niet ziet of opmerkt kun je andere keuzes maken. Iemand die wil afvallen door gezonder te eten zou als eerste stap kunnen starten met minderen of helemaal vermijden van suiker.

Alleen deze stap al zal een positief effect hebben op je gewicht. De tweede stap die je dan kunt zetten is het vermijden van producten die in onze spijsvertering, het metabolisme, worden omgezet naar suikers, de bewerkte koolhydraten.

Het eten van bewerkte koolhydraten heeft hetzelfde effect op onze bloedsuikerspiegel als het eten van suiker. Het vermijden van bewerkte of snelle koolhydraten is dus een goede tweede stap. Voorbeelden van bewerkte koolhydraten zijn onder andere; wit brood, witte rijst, spaghetti, macaroni, gebak, snoep en ijs.

Marketing

Grote bedrijven richten hun marketingcampagnes op consumenten die er in de reclame slank, jong en vitaal uitzien. Deze slanke en vitale mensen(acteurs) nuttigen bijvoorbeeld vaak grote flessen frisdrank of grote stukken ijs.

Het moge duidelijk zijn dat dit een manier is om de consument te misleiden. De werkelijkheid is dat wanneer je zo slank en vitaal als de acteurs in de reclame wil zijn je deze producten juist niet moet eten.  

We worden dus beïnvloed door reclame om zoveel mogelijk te kopen en niet zo gezond mogelijk. Elke dag worden we als consument verleid om tot de aankoop over te gaan van ongezonde suikerhoudende producten. Dit is mogelijk een verklaring waarom de westerse wereld zoveel mensen met obesitas heeft.

Is gezonde voeding duur?

Dit is geen eenvoudige vraag om te beantwoorden immers zal voor iedereen verschillend zijn  wat je duur of goedkoop vindt. Het kopen van gezonde voeding zoals ; groente, fruit, vlees, eieren, vis olijfolie of kokosolie, zaden en noten kan duur worden wanneer je deze koopt in speciale reform zaken of met het predicaat organisch biologisch.  

Overigens wanneer je het kan betalen zou ik dit wel willen aanbevelen. Nog beter of mooier is het wanneer je deze producten kunt aankopen bij een lokale teler of boer (even los van wat het kost). Kun je je de wat duurdere reformzaak niet veroorloven dan is er in de supermarkt genoeg te koop om een verantwoorde maaltijd samen te stellen. Het vergt wellicht even wat meer voorbereiding door vooraf een boodschappenlijst samen te stellen voor bijvoorbeeld een week of een halve week.

Door gezond te eten eet je ook bewuster. Wanneer je bewust eet zul je, als het goed is, ook minder vaak of helemaal niet impuls aankopen doen omdat je trek hebt. Met impuls aankopen bedoel ik de aankopen bij de kassa van het tankstation. Wanneer je deze impulsen niet meer hebt bespaar je natuurlijk geld. Geld dat je vervolgens kunt gaan uitgeven aan bijvoorbeeld een duurder stuk vlees.

Door bewust te eten kun je beter de portie bepalen. Dit zorgt ervoor dat je minder eten weggooit. Ook kun je eten dat over is gebruiken in een soepje of wanneer je toch teveel eten hebt gemaakt het gebruiken als lunch. Bijvoorbeeld een restje  broccolirijst wordt de volgende dag toegevoegd aan een gebakken ei en je hebt een verantwoorde lunch.

Conclusie

Het is een misvatting dat gezonde voeding duur is. Mensen die te zwaar zijn kunnen dit argument gebruiken om hun ongezonde levensstijl niet te veranderen. Ook hebben grote bedrijven belangen bij de verkoop van hun producten , producten die niet noodzakelijkerwijs gezond zijn.

Voor een bedrijf is een consument die minder wil consumeren niet interessant. Het in stand houden van de mythe dat gezonde voeding duur is past in de strategie van de marketing van grote bedrijven die zich richt op de onbewuste consument.

Voor wie wil afvallen door gezonder te eten is er genoeg te koop tegen vergelijkbare prijzen in praktisch alle supermarkten. Het vergt bewustwording en hebben van plan om tot de juiste aankopen te komen. Gezond eten is dus niet per definitie duurder.

De Ketorevolutie

Wil je nou echt alles weten over koolhydraatarm eten neem dan eens een kijkje op de site van de ketorevolutie. De ketorevolutie is het meest complete aanbod op dit moment voor wat betreft koolhydraatarm eten. Je treft er een keur aan producten zoals recepten, kookboeken, video cursussen en boodschappenlijstjes.

Bovendien is er de mogelijkheid om lid te worden van een community waar je mensen treft met dezelfde doelen . Je hoeft het dus niet alleen te doen.
Start nu met afvallen! Start met de ketorevolutie

de ketorevolutie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *